dimarts, 22 de novembre del 2011

Història de les Bodegues Mas Fontanals

Les bodegues Mas Fontanals foren fundades oficialment l'any 1970 de la mà de Jaume Carbó i Maria Fontanals. La llarga tradició familiar esdevingué ja en edat avançada, el negoci de la parella que, gràcies a l’esforç i dedicació van tirar endavant el seu somni comú. Propietaris de quatre finques, d’on se n’extreia el raïm i de les cuals actualment s’en conserven tres: Casanova, Torrona i Gran Amat. Aquestes, són el bressol de tres varietats diferents: Xarel·lo, Malvasia i Parellada i van ésser adquirides per la família a mesura que augmentava la demanda del vi produït.

Actualment la bodega, ja sota la denominació d’origen del Penedès, és en mans del  fill i net, Fermí Fontanals i Jaume Fontanals respectivament. Poc a poc la tradicionalitat amb la cual la família treballava, s’ha anat matisant i modernitzant, deixant-se influir per noves tendències i millores per l’elaboració del vi però, sense perdre l’essència característica de la casa Mas Fontanals. Les vinyes, han donat a llum a Arisoptera, fruit de la dedicació i l’amor a la terra.

Esquema del primer recompte de les enquestes


 DONES (38)


1.Quin tipus de vi consumeix habitualment? A) 12    B) 14   C) 12
2. Amb quina freqüència consumeix vi?  A)8   B) 22   C) 8   D) 0
3.Quina característica valora més d’un vi a l’hora de comprar-lo?  A) 4  B)18  C)2 D)14
4. Acostuma a consultar guies vitivinícoles orientatives abans de comprar un vi? A)0   B)4   C)16  D) 18
5.On li agrada comprar el vi? A)8   B) 0   C)30
6.Per una ampolla de vi pagaria…    A)4    B) 26 C) 8  D) 0
7. Tria el vi en funció del menjar que ingereixes?  A)12  B) 22  C) 4 8. Fins a quint punt valora la imatge a l’hora de comprar un vi?  A) 0   B)34   C) 4
9. Considera que la part estètica de l’ampolla és un reflex del producte que conté? A)0  B) 4  C)32  D) 2
10. Considera que té un bon coneixement sobre el món del vi?  A)2  B) 6   C)24  D)6
11. Sap quins són els principals països productors de vi? (3)  A)4    B)32  C)2
12. Coneix les zones vitivinícoles de Catalunya?(10)    A) 12     B)20      C) 4
 
HOMES(10)


1.Quin tipus de vi consumeix habitualment? A) 6  B) 0  C) 4
2. Amb quina freqüència consumeix vi?    A)2   B) 6   C) 2  D) 0
3.Quina característica valora més d’un vi a l’hora de comprar-lo?  A) 2  B) 8  C)0  D) 0
4. Acostuma a consultar guies vitivinícoles orientatives abans de comprar un vi?  A)0  B)0 C)6 D) 4
5.On li agrada comprar el vi?   A)2  B) 2  C)6

6.Per una ampolla de vi pagaria… A)0  B) 5 C) 3 D) 2
7. Tria el vi en funció del menjar que ingereixes?  A) 5  B) 5  C) 0
8. Fins a quint punt valora la imatge a l’hora de comprar un vi? A) 0  B)7  C) 3
9. Considera que la part estètica de l’ampolla és un reflex del producte que conté?  A) 0    B) 2   C) 7     D) 1
10. Considera que té un bon coneixement sobre el món del vi?   A)2   B) 1   C)7  D)0
11. Sap quins són els principals països productors de vi? (3)   A)4  B)6  C)0
12. Coneix les zones vitivinícoles de Catalunya?(10)  A) 4  B)6  C) 0


diumenge, 20 de novembre del 2011

Visita a Cal Torres

El diumenge dia 24 de Setembre de 2011 vaig dur a terme una visita guiada per les intal·lacions de Torres. Situades a Pacs del Penedès, unes bodegues amb més 140 anys d’experiència en el sector. Amb aquest fet pretenia comprendre millor les funcions que es desenvolupen en una empresa (en aquest cas una casa productora de grans vins), per tal de millorar el seu producte, fer-lo únic i així vendre’l com a exclusiu.



  Entrada principal de les bodegues Torres, a Pacs del Penedès


En primer lloc, vaig entrar en una sala d’audiovisuals on vaig poder mirar un video sobre l’arbre geneanològic que composava la familia Torres, les tècniques i processos utilitzats en el raïm, els productes finals (vins com Celeste o Grans Muralles) i les diferents bodegues al voltant del món (Catalunya, Xile i els Estats Units d’Amèrica) . Seguidament un trenet va dur al grup a visitar tota la finca i  tots aquells edificis els cuals s’encarregaven de dur a terme, cadascun d’ells, una part del procés elaboratiu. Entre aquets, les premses, les tines d’acer inoxidable o els laboratoris, part imprescindible per tal d’arribar a conseguir un producte excel·lent. Mentrestant, les explicacions sobre les hectàriees de terreny, els sòls argilosos i les condicions climàtiques mediterrànies de la zona, eren transmeses per mitjà d’uns auriculars.

 Trenet que ens condueix per les instal·lacions de la finca.


En la segona part vàrem entrar en una nau que fou construida recentment i expressament per els visitants, per tal de comprendre a través d’unes imatges en 3D com va sorgir el vi i la seva conservació en l’antiguitat, especialment en els monestirs. Acte seguit vam sortir d’aqesta sala per anar a visitar els cellers de la casa. Una gran producció de vi col·locat sistemàticament en barriques françeses i americanes s’extenien al voltant de les diferents sales soterrades per tal fi. Aquestes, son utilitzades durant cinc anys i un cop finalitzat el seu cícle, es venen o es destinen a fer licors de la mateixa casa.


En tercer lloc, vam retornar a la finca principal i allí ens van explicar en mig de les vinyes, les tècniques utilitzades per tal de garantir una bona collita feta sempre amb respecte envers la natura. En aquest cas: la viticultura integrada, la depuració d’aigües residuals i la conservació i replantació de boscos regionals són unes de les mesures aplicades per Torres. En continuar la visita, vam accedir a la sala de cata, on un dels anòlegs de la casa va donar a tast als assistents, dos vins de la casa. Un vinya esmeralda (vi blanc) i un Atrium (vi negre).  Ambdós, cal dir, amb unes característiques tan de gust com d’estètica molt usuals en el mercat actual, per tant parlem de vins molt comercials de llarg tiratge.



 Interior del celler principal de les bodegues.

Fer finalitzar l’estada a les bodegues vaig entrar a la botiga de la casa, on vaig poder observar totes aquells vins i brandis dels cuals la casa disposava. Tots, disposats al voltant de la sala tenint en compte la qualitat, la varietat ( vi blanc, vi negre o licors) i els diferents colors dels quals es vestia l’ampolla. Es podia observar una gran relació entre tots aquests; com més de qualitat era un vi, més complexitat tenia aquesta ampolla, la càpsula i l’etiqueta respectiva. En aquesta última, la colocació i distribució de les lletres dins dels paràmetres, també obsorveix més l’atenció. El blanc de l’estètica d’aquells vins més senzills s’anava perdent i s’augmentava la vistositat i d’aquesta manera poder copsar el comprador. Es podia trobar preus de fins a 2.000 euros, fet que d’altra manera fa més únic el producte  i crida més l’atenció. En definitiva, un gran ventall de productes els cuals estan estratègicament ben colocats per tal de copsar als visitants de la casa. 


                         
  Escut de Torres.


Gràcies a l’ajuda dels professionals de Torres, vaig poder arribar a comprendre millor la feina que es desenvolupa dins d’unes bodegues de tanta importància arreu del món. Els processos selectius del raïm, les màquines utilitzades o les tècniques de decoració de les ampolles han estat només uns dels punts a tractats al llarg de tota la visita i que s’han vist reflexats a l’hora d’estructurar el meu projecte. La tria de colors per l’ampolla, l’entorn o  la filosofia de la casa s’han vist plasmats a tots els petits passos que he fet per tirar endevant Arisoptera.






dissabte, 19 de novembre del 2011

Microclima de la Finca



Mas Fontanals gaudeix d’una estació meteorològica situada dins de la propietat que ens permet conèixer i observar totes aquelles variacions que tenen lloc durant l'any. Gràcies a les dades climatològiques que daten del 1950 podem arribar a conèixer tant la nostra finca com el seu clima.

El microclima de la finca és dominat pels vessants del turó de Serral i les masses boscoses que l’envolten, aquests aconseguiran suavitzar les temperaturas i mantener-les més estables. A la part Nord trobem totes aquelles parcel·les més fresques degut a les poques hores de sol de les cuals poden gaudir, en la vessant sud les temperaturas son més elevades i càlides. És per aquest motiu que el vessant Sud, on trobem les nostres finques  Torrona i Casanova, és d’on n’obtenim la millor qualitat dels nostres raïms  i així  poder dur a terme una òptima producció d’Arisòptera.

El Clima Mediterrani a Mas Fontanals


La propietat de Mas Fontanals incluida a la zona vitivinícola de l’Alt penedès, ens presenta unes condicions climàtiques de la Mediterrània interior, estius secs i calorosos i hivers suaus, on les oscilacions de temperatura són graduades gràcies a la proximitat del mar. Les nostres finques son situades a la depressió geogràfica, entre la Serralada Litoral, Montserrat i la Serra d’en Compte. Aquestes, afavoreixen un clima idoni per al cultiu de la vinya i el seu desenvolupament. Fan de barrera de les baixes temperaturas dels Pirineus Catalans, de la humitat del mar provinent de la costa i dels diferents vents que envolten la zona.

En les nostres finques podem parlar d’una mitjana de 14ºC durant l’any, arribant com a màxim als 850 litres per metre quadrat. Les temperatures màximes es donen durant l’estiu, sobretot al mes d’agost amb uns 29ºC de mitjana i l’hivern amb uns 3ºC al mes de Gener. En aquest últim període tenim un risc de gelades i altes plujes que poden modificar el cícle.

El clima penedesenc, del cual gaudeixen els nostres sòls, és  lluminós, amb  unes  2.500 hores d'insolació de mitjana que favoreixen el procés de  maduració del raïm.

La Torrona



La nostra finca té el seu origen en la  formació calcària. La forma s’ha anat modelant des del moment en què es van dipositar els sediments, contant amb l’ajuda dels moviments de les plaques tectòniques, així s’ha format el paisatge actual que podem observar en les nostres vinyes.

Al penedès podem gaudir d’una gran varietat de sòls gràcies a l’efecte que va tenir el mar (poc profund) que cobria les nostres terres. Del miocè, n’hem extret tant la sorra com l’argila sobre galera, l’ argila sobre un subsòl sorrenc llimós amb presència de nòduls calcaris i un sòl argilós sobre un subsòl calcari molt compacte amb una gran presència de restes fòssils. Finalment, al quaternari l’aigua es va enrretirar. D’aquest segon període ens trobem sòls d’origen fluvial amb presència de còdols i terres col·luvials que s’han format a partir de l’erosió.

La textura dels  nostres sòls és imprescindible per analitzar la reserva hídria de cada parcel·la: les sorres la disminueixen i les argiles l’augmenten. Tot i així, un factor molt important és la profunditat que té el nostre sòl i la capacitat de les arrels d’absorvir l’aigua i d’aquesta forma, aprofitar-la.

A Mas Fontanals, cada una de les nostres parcel·les gaudeix d’una bona reserva hídrica degut a l’alt contingut en argiles i la profunditat dels sòls. Els estudis realitzats a la nostra finca per més de deu companyies especialitzades, han correborat l’elecció dels nostres avantpassats, el bressol del Penedès és la terra òptima per els vins blancs.

Enquesta -Vi


Sóc una alumna de Batxillerat de l’institut Alt Penedès de Vilafranca(Barcelona) i estic realitzant una campanya publicitària com a treball de final de cicle (TREC).Aquesta enquesta està dirigida a persones que consumeixen vi i que per tant, tenen una certa idea sobre el tema. Els resultats em permetran orientar sobre els hàbits de consum o coneixements que te la població sobre aquest món. Moltes gràcies.

*Per contestar les preguntes, si us plau marqueu amb un * al costat de la resposta. Un cop realitzada, reenvieu-la a aquest correu : kvida3@hotmail.com

Atentament,
Carla Vidal Dalmau



1.Quin tipus de vi consumeix habitualment?
A) Negre
B) Rosat
C) Blanc

2. Amb quina freqüència consumeix vi?
 A)Cada dia 
B) De 1 a 3 dies a la setmana
C) Només en ocasions especials 
D) Mai

3.Quina característica valora més d’un vi a l’hora de comprar-lo?
 A) L’anyada  
B) Varietat/s que el composa/en  
C)L’estètica  
D) La Bodega

4. Acostuma a consultar guies vitivinícoles orientatives abans de comprar un vi?
 A)Si,sempre 
B)Sovint 
C)Algun cop/excepcionalment 
D) No,mai

5.On li agrada comprar el vi?
A)En grans superfícies o supermercats
B) per Internet
C)En botigues especialitzades

6.Per una ampolla de vi pagaria…
 A)Fins a 5 euros
B) Fins a 15 euros
C) Fins a 35 euros
D) Més de 35 euros

7. Tria el vi en funció del menjar que ingereixes?
 A) Si, sempre  
B) De vegades/Depèn  
C) Mai

8. Fins a quint punt valora la imatge a l’hora de comprar un vi?
A) És imprescindible   
B)Ajuda, però tampoc és del tot decisiu   
C) No és, en absolut, important

9. Considera que la part estètica de l’ampolla és un reflex del producte que conté?
A) Si, sempre    
B) Sovint    
C) No necessàriament    
D) No,mai

10. Considera que té un bon coneixement sobre el món del vi?
A)Si, molt    
B) Si, bastant    
C)Si, però poc    
D)No,gens

11. Sap quins són els principals països productors de vi? (3)
A)Si, tots    
B)Si, alguns   
C)No, cap

12. Coneix les zones vitivinícoles de Catalunya?(10)
A) Si, totes 
B)Si, algunes 
C) No, cap
 --> Aquesta enquesta l'he enviada per correu, per tal de dur a terme una cadena i així poder  rebre les respostes directament a l'ordinador