diumenge, 20 de novembre del 2011

Visita a Cal Torres

El diumenge dia 24 de Setembre de 2011 vaig dur a terme una visita guiada per les intal·lacions de Torres. Situades a Pacs del Penedès, unes bodegues amb més 140 anys d’experiència en el sector. Amb aquest fet pretenia comprendre millor les funcions que es desenvolupen en una empresa (en aquest cas una casa productora de grans vins), per tal de millorar el seu producte, fer-lo únic i així vendre’l com a exclusiu.



  Entrada principal de les bodegues Torres, a Pacs del Penedès


En primer lloc, vaig entrar en una sala d’audiovisuals on vaig poder mirar un video sobre l’arbre geneanològic que composava la familia Torres, les tècniques i processos utilitzats en el raïm, els productes finals (vins com Celeste o Grans Muralles) i les diferents bodegues al voltant del món (Catalunya, Xile i els Estats Units d’Amèrica) . Seguidament un trenet va dur al grup a visitar tota la finca i  tots aquells edificis els cuals s’encarregaven de dur a terme, cadascun d’ells, una part del procés elaboratiu. Entre aquets, les premses, les tines d’acer inoxidable o els laboratoris, part imprescindible per tal d’arribar a conseguir un producte excel·lent. Mentrestant, les explicacions sobre les hectàriees de terreny, els sòls argilosos i les condicions climàtiques mediterrànies de la zona, eren transmeses per mitjà d’uns auriculars.

 Trenet que ens condueix per les instal·lacions de la finca.


En la segona part vàrem entrar en una nau que fou construida recentment i expressament per els visitants, per tal de comprendre a través d’unes imatges en 3D com va sorgir el vi i la seva conservació en l’antiguitat, especialment en els monestirs. Acte seguit vam sortir d’aqesta sala per anar a visitar els cellers de la casa. Una gran producció de vi col·locat sistemàticament en barriques françeses i americanes s’extenien al voltant de les diferents sales soterrades per tal fi. Aquestes, son utilitzades durant cinc anys i un cop finalitzat el seu cícle, es venen o es destinen a fer licors de la mateixa casa.


En tercer lloc, vam retornar a la finca principal i allí ens van explicar en mig de les vinyes, les tècniques utilitzades per tal de garantir una bona collita feta sempre amb respecte envers la natura. En aquest cas: la viticultura integrada, la depuració d’aigües residuals i la conservació i replantació de boscos regionals són unes de les mesures aplicades per Torres. En continuar la visita, vam accedir a la sala de cata, on un dels anòlegs de la casa va donar a tast als assistents, dos vins de la casa. Un vinya esmeralda (vi blanc) i un Atrium (vi negre).  Ambdós, cal dir, amb unes característiques tan de gust com d’estètica molt usuals en el mercat actual, per tant parlem de vins molt comercials de llarg tiratge.



 Interior del celler principal de les bodegues.

Fer finalitzar l’estada a les bodegues vaig entrar a la botiga de la casa, on vaig poder observar totes aquells vins i brandis dels cuals la casa disposava. Tots, disposats al voltant de la sala tenint en compte la qualitat, la varietat ( vi blanc, vi negre o licors) i els diferents colors dels quals es vestia l’ampolla. Es podia observar una gran relació entre tots aquests; com més de qualitat era un vi, més complexitat tenia aquesta ampolla, la càpsula i l’etiqueta respectiva. En aquesta última, la colocació i distribució de les lletres dins dels paràmetres, també obsorveix més l’atenció. El blanc de l’estètica d’aquells vins més senzills s’anava perdent i s’augmentava la vistositat i d’aquesta manera poder copsar el comprador. Es podia trobar preus de fins a 2.000 euros, fet que d’altra manera fa més únic el producte  i crida més l’atenció. En definitiva, un gran ventall de productes els cuals estan estratègicament ben colocats per tal de copsar als visitants de la casa. 


                         
  Escut de Torres.


Gràcies a l’ajuda dels professionals de Torres, vaig poder arribar a comprendre millor la feina que es desenvolupa dins d’unes bodegues de tanta importància arreu del món. Els processos selectius del raïm, les màquines utilitzades o les tècniques de decoració de les ampolles han estat només uns dels punts a tractats al llarg de tota la visita i que s’han vist reflexats a l’hora d’estructurar el meu projecte. La tria de colors per l’ampolla, l’entorn o  la filosofia de la casa s’han vist plasmats a tots els petits passos que he fet per tirar endevant Arisoptera.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada