Terra


El clima Mediterrani a la Finca

La propietat de Mas Fontanals incluida a la zona vitivinícola de l’Alt penedès, ens presenta unes condicions climàtiques de la Mediterrània interior, estius secs i calorosos i hivers suaus, on les oscil·lacions de temperatura són graduades gràcies a la proximitat del mar. Les nostres finques són situades a la depressió geogràfica, entre la Serralada Litoral, Montserrat i la Serra d’en Compte. Aquestes, afavoreixen un clima idoni per al cultiu de la vinya i el seu desenvolupament. Fan de barrera de les baixes temperaturas dels Pirineus Catalans, de la humitat del mar provinent de la costa i dels diferents vents que envolten la zona.

En les nostres finques podem parlar d’una mitjana de 14ºC durant l’any, arribant com a màxim als 850 litres per metre quadrat. Les temperatures màximes es donen durant l’estiu, sobretot al mes d’agost amb uns 29ºC de mitjana i l’hivern amb uns 3ºC al mes de Gener. En aquest últim període tenim un risc de gelades i altes plujes que poden modificar el cícle.

El clima penedesenc, del cual gaudeixen els nostres sòls, és  lluminós, amb  unes  2.500 hores d'insolació de mitjana que favoreixen el procés de  maduració del raïm.

                                        Vinyes de Mas Fontanals


El  Microclima de la Finca

Mas Fontanals gaudeix d’una estació meteorològica situada dins de la propietat que ens permet conèixer i observar totes aquelles variacions que tenen lloc durant l'any. Gràcies a les dades climatològiques que daten del 1950 podem arribar a conèixer tant la nostra finca com el seu clima.

El microclima de la finca és dominat pels vessants del turó de Serral i les masses boscoses que l’envolten, aquests aconseguiran suavitzar les temperaturas i mantenir-les més estables. A la part Nord trobem totes aquelles parcel·les més fresques degut a les poques hores de sol de les cuals poden gaudir, en el vessant sud les temperaturas son més elevades i càlides. És per aquest motiu que el vessant Sud, on trobem les nostres finques  Torrona i Casanova, és d’on n’obtenim la millor qualitat dels nostres raïms  i així  poder dur a terme una òptima producció d’Arisòptera.

Tipus de sòl

La nostra finca té el seu origen en la  formació calcària. La forma s’ha anat modelant des del moment en què es van dipositar els sediments, contant amb l’ajuda dels moviments de les plaques tectòniques, així s’ha format el paisatge actual que podem observar en les nostres vinyes.

Al penedès podem gaudir d’una gran varietat de sòls gràcies a l’efecte que va tenir el mar (poc profund) que cobria les nostres terres. Del miocè, n’hem extret tant la sorra com l’argila sobre galera, l’ argila sobre un subsòl sorrenc llimós amb presència de nòduls calcaris i un sòl argilós sobre un subsòl calcari molt compacte amb una gran presència de restes fòssils. Finalment, al quaternari l’aigua es va enrretirar. D’aquest segon període ens trobem sòls d’origen fluvial amb presència de còdols i terres col·luvials que s’han format a partir de l’erosió.

La textura dels  nostres sòls és imprescindible per analitzar la reserva hídria de cada parcel·la: les sorres la disminueixen i les argiles l’augmenten. Tot i així, un factor molt important és la profunditat que té el nostre sòl i la capacitat de les arrels d’absorvir l’aigua i d’aquesta forma, aprofitar-la.

A Mas Fontanals, cada una de les nostres parcel·les gaudeix d’una bona reserva hídrica degut a l’alt contingut en argiles i la profunditat dels sòls. Els estudis realitzats a la nostra finca per més de deu companyies especialitzades, han correborat l’elecció dels nostres avantpassats, el bressol del Penedès és la terra òptima per els vins blancs.